Spirulina'nın Besin Değerleri

 Spirulina'yı ön plana çıkaran özelliği, yüksek besin değerlerine sahip olmasıdır. Çok az bir miktarında bile yetişkin bir insanın günlük besin ve vitamin ihtiyacını karşılayabilmektedir. Maliyetler de göz önünde bulundurulduğunda, ciddi manada cazibe kazanmaktadır. Özellikle vegan ve vejeteryan beslenmede eksikliği hissedilen proteinin karşılanması için, farklı bitkisel besinlere yönelinmektedir. Bu aşamada Spirulina önemli bir alternatif ve ciddi bir kaynak olarak alternatifler arasına adını yazdırmaktadır.
Spirulina su ortamında yetiştiriciliği yapılan bir mikro alg türüdür. Mavi yeşil alg türü olarak fotosentez yapma özelliği olan Spirulina, siyanobakteri (mavi yeşil alg) türleri olarak besin zincirinin de başlangıcı olarak da kabul edilmektedirler. Üretimi, hasat ve işlenmesinin kolay olması nedeniyle sanayi uygulaması basittir. Yetiştirme sonrası tüketilebilir hale gelmesi için, kurutma ve öğütme gibi aşamalardan geçirilir. Piyasada toz, tablet ve kapsül formda bulunmasına rağmen, daha birçok farklı form ve formasyonda kullanılabilmektedir.
Spirulina, ortalama olarak %65 protein içeriğine sahiptir. Yani 100gr spirulina tozun 65 gr'lık içeriği proteinden oluşmaktadır. 75kg ağırlığında yetişkin bir bireyin, günlük protein ihtiyacı yaklaşık olarak 60gr'dır. Bu miktar farklı protein sağlayıcı besinlerle sağlayabilmekteyiz. Spirulina'nın öne çıkan en önemli farkı, %99 oranında sindirilebilir olmasıdır. 100gr spirulina tüketilmesi halinde, bu tüketilen miktarın 99gr'ı tamamen sindirilebilecektir. Protein ihtiyacının da tamamı bu şekilde karşılanabilecektir.
Spirulina, bu sebeplerle hem besin hem de destekleyici gıda ve yem olarak birçok alanda değerlendirilmektedir.
Yüksek miktarda protein içermesi cazibesini artırırken, aynı zamanda içeriğinde bulunan vitaminler de önemli bir kullanım nedenidir.
Spirulina, vitamin olarak A vitamini, B1, B2, B3, B6, B12 Vitaminleri, D vitamini, E vitamini, ve K vitamini içermektedir. Vitaminler 100 gram için;
A vitamini 230000 IU
B1 vitamini 3.5mg
B2 vitamini 4.0mg
B3 vitamini 14mg
B6 vitamini 0.8mg
B12 vitamini 0.2mg
D vitamini 12000 IU
E vitamini 10mg
K vitamini 2mg olarak bulunmaktadır.
Bu değerler ve %99 sindirilebilir bir ürün olması nedeniyle, Spirulina buğdaydan daha fazla E vitaminine, B12 vitamini olarak da en zengin besin olarak dana ciğerinden daha fazla miktarlarda içermektedir.

Spirulina gıda ve gıda desteği olarak kullanımı uygun olan bir üründür.

Yorumlar