Balık Üretiminde Spirulina

Spirulina çok ve çeşitli miktarlarda besin öğesini içeriğinde barındıran bir canlıdır. Toz, tablet ve kapsül formu ile piyasada bulunan ve kullanılan Spirulina, insanlar için besin desteği, hayvansal üretim yapan tesislerde de yem olarak kullanılmaktadır. 

Sadece anne sütünde bir arada bulunan, omega 3, omega 6, omega 9 ve aminoasit çeşitleri yanında, yağ asitleri de yer almaktadır. Bu besleyicilik özellikleri nedeniyle, özellikle balık çiftlikleri ve akvaryum balığı yetiştiriciliğinde tablet ve toz formunda bulunan Spirulina yem olarak kullanılmaktadır.

Doğal ve %99 oranında sindirilebilir olması nedeniyle, hayvansal yetiştiricilikte yem ve yem katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Sindirilebilirliğinin yüksek olmasının en önemli nedeni, selülozik kalıntı ya da tabakanın bulunmamasından kaynaklanmaktadır. 

İçeriğinde bulunan Fikosiyanin gibi doğal pigment ve antioksidanlar sayesinde direnci artarak sağlıklı bir gelişim süreci sağlar. Beslenmeden kaynaklı olarak toksik etki en düşük seviyelerde olmakla beraber, sadece protein değil, mineral ve vitamin yönünden de zengin bir kaynaktır.

Doğal ortamında yetiştirilerek işlenen Spirulina, sentetik üretim yemlere oranla canlı bünyede birikimi daha azdır. %65 ortalama protein bulundurması nedeniyle daha hızlı bir gelişim süreci oluşturur. Beta-Karoten, E vitamini ve en önemli demir kaynaklarından biridir.

Spirulina aynı zamanda B12 vitamini ve GLS (Gama Lineleik Asit) yönünden de en zengin besindir.

Spirulina'nın yem olarak kullanılması, genel olarak balık büyüme hızını artırarak, immün sistemde sağladığı kuvvet ile balıkların hastalıklara karşı daha dayanıklı olmasını sağlamaktadır.

Yorumlar